Monday 8 July 2013

Raakaa mutta pehmeetä

Reseptiä pukkaa taas, tällä kertaa raakaa sellaista. Alun perin äidille synttärilahjaa etsiessäni törmäsin aika kivaan kirjaan, jota en voinut jättää hyllylle. Uuni ja pannu kuumenevat edelleen päivittäin, mutta uteliaana tykkään kokeilla myös uusia, kypsentämättömiä reseptejä. Tällä kertaa lopputulos muistuttaa lähinnä vauvanruokaa, mutta niinhän ne kaikki trendismoothiet. Maku on kuitenkin just eikä melkeen kohdallaan. Kyseessä ovat siis lime-avokadovanukas & sahramipehmis, alkuperäiset reseptit alla olevasta Outi Rinteen kirjasta nimeltään Raakaruoka-aika.


Lime-avokadovanukas (2 annosta)

1 avokado
1/2 luomulime
2 kiiviä
2 rkl hunajaa
1 3/4 dl vettä

Surauta tehosekoittimessa ja jäähdytä jääkaapissa tunnin ajan. Kuulemma käy kakkutäytteestäkin, jos vanukkaaseen lisäisi vielä puoli desiä sulatettua kookosöljyä.

Sahramipehmis (1/2 litraa)

1 dl rusinoita (itse käytin viikunoita)
3/4 dl appelsiinimehua tai vettä
2 dl cashewpähkinöitä 
1/2 tl sahramia
1 tl kardemummaa
4 banaania pakastettuna

Viipaloi banskut ja pakasta vähintään muutaman tunnin ajan. Liota rusinoita appelsiinimehussa ja cashewpähkinöitä vedessä noin tunnin ajan. Kaada pähkinöiden vesi pois ja huuhtele. Laita rusinat sivuun ja kaada appelsiinimehu tehosekoittimeen cashewpähkinöiden kanssa. Lisää sahrami ja surauta. Lisää jäiset banaaniviipaleet, cashewpähkinät ja kardemumma. Surauta ja laita kuppoihin, rusinat koristeeksi. Jos haluat kiinteämpää jätskiä, siirrä vielä hetkeksi pakkaseen.

 
Näin heinäkuussa pitänee varottaa, että jälkimmäinen setti maistuu ihan joululta. Helteeseen se sopii silti kylmän olomuotonsa puolesta, mutta kardemumma tuo eittämättä mieleen joulun tai vaihtoehtoisesti pullataikinan. Aloin myös epäillä, että oma Marokosta tuomani sahrami saattaapi olla feikkiä, kun ei tuohon pehmikseen irronnut yhtään väriä eikä juuri makuakaan. Turistia saatettiin nyt vetää nenästä.

// One nice raw food book I bought from Finland. Lime-avocado pudding & saffron "soft ice" made of frozen bananas.


6 comments:

  1. Hmm nyt on erikoisia ruokia! Täytyy taas hetki sulatella ennen kuin uskaltaa kokeilla.. ;) Kivan näköistä teillä partsilla, en meinannut ensin edes tunnistaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei nää nyt niin erikoisia ole, toinen maistuu kiivi-avokadolle ja toinen pullataikinalle. Ei siis liian hippejä sullekaan eihän ;) Joo kesä se on kivannäköinen!

      Delete
  2. Voitaisiin tehdä yhdessä, jookos? Näytti mielettömän hyvältä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehdään vaan, just pohdin et voisin pari hyvää uuttakin reseptiä napata mukaan jos ehdin, mitä voitais koklata.

      Delete
  3. Ooh, limeavokadovanukasta tarttee testata, kuulostaa tosi hyvältä! Ehkä Rantamaalla sitten...? Menua täytyy alkaa suunnitella :) /M-L

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunnon kesä-menu sitten, jeps! Avokadolla voisin elää muutenkin..

      Delete